Historie

HET RAS IS ONTSTAAN UIT DE VERMENGING VAN HET NAGESLACHT VAN DRIE PAAR ‘WORKING COLLIES’ DIE DOOR DRIE VROEGE LANDEIGENAREN IN AUSTRALIË ZIJN GEÏMPORTEERD.
DE VROUWELIJKE LIJN, GEBOREN UIT BLACK AND TAN WERKENDE COLLIES OP MR. GEORGE ROBERTSON’S ‘WORROCK’ STATION AAN DE GLENELG RIVER, VICTORIA, KWAM UITEINDELIJK IN HET BEZIT VAN MR. J.D. GLEESON, DIE HAAR KELPIE NOEMDE.
‘JACK’ GLEESON WAS WERKZAAM OP HET ‘DUNROBBIN’-STATION VAN MURRAY’S, DAT GRENSDE AAN ‘WORROCK’ STATION, TEN TIJDE VAN KELPIE’S GEBOORTE. HIJ VERLIET ‘DUNROBBIN’ KORT DAARNA EN WERKTE OP ‘BALLAROOK’ STATION WAAR HIJ KELPIE GEBRUIKTE OM MET DE SCHAPEN TE WERKEN.
DAARNA AANVAARDDE HIJ DE FUNCTIE VAN OPZICHTER OP HET STATION ‘NORTH BOLERO’ IN HET DISTRICT MEROOL (NU ARDLETHAN) IN NEW SOUTH WALES. TERWIJL HIJ DE MURRUMBIDGEE RIVIER OVERSTAK OP WEG OM DE POSITIE IN TE NEMEN, ONTMOETTE HIJ EEN OUDE VRIEND, DE HEER MARK TULLY. MENEER TULLY GAF HEM EEN GEHEEL ZWARTE HOND GENAAMD MOSS, DIE DOOR DE RUTHERFORDS WAS GEFOKT OP HUN ‘YARRAWONG’-LANDGOED UIT GEÏMPORTEERDE HONDEN UIT SCHOTLAND.
KELPIE WERD GEDEKT DOOR MOSS EN BEVIEL KORT NA AANKOMST BIJ ‘NORTH BOLERO’ VAN EEN NESTJE; DEZE DEKKING WAS ZEER SUCCESVOL EN ER ONTSTOND EEN GEWELDIGE LIJN HONDEN.

DE HEREN ELLIOT EN ALLEN VAN ‘GERALDRA’ STATION BIJ STOCKINGBINGAL, NIET VER VAN ‘NORTH BOLERO’, HADDEN UIT SCHOTLAND EEN PAAR BLACK AND TANS, BRUTUS EN JENNY, GEÏMPORTEERD. GEKOPPELD TIJDENS DE REIS, WIERP JENNY KORT NA HUN AANKOMST EEN NEST. IN HET NEST VAN BLACK AND TANS WAREN TWEE RODE PUPS. CAESAR, EEN VAN DE ZWARTBRUINE REUTJES, WERD GEGEVEN AAN DE HEER JOHN RICH VAN ‘NARRIAH’, EEN LANDGOED DAT GRENST AAN ‘NORTH BOLERO’.
GLEESON’S KELPIE WERD VERVOLGENS GEDEKT DOOR CAESAR EN EEN ZWARTBRUINE TEEF, GENAAMD KELPIE NAAR HAAR MOEDER, WERD GEGEVEN AAN DHR. C.T.W. KONING.
DE UITSTEKENDE PRESTATIE VAN KING’S KELPIE TIJDENS DE EERSTE SHEEP DOG TRIAL DIE WERD UITGEVOERD OP DE FORBES SHOW, NEW SOUTH WALES, RESULTEERDE IN DE UITEINDELIJKE NAAMGEVING VAN HET RAS.
AANVANKELIJK STONDEN HONDEN VAN DEZE SOORT BEKEND ALS ‘KELPIE’S PUPS’, MAAR TEGEN DE EEUWWISSELING WERDEN DE MEESTE HONDEN MET EEN ‘KELPIE-ACHTIG’ UITERLIJK BESCHREVEN ALS KELPIES, ONGEACHT HUN AFKOMST.
GLEESON’S KELPIE WERD BIJ TALRIJKE GELEGENHEDEN GEDEKT MET ZOWEL CAESAR ALS MOSS MET UITSTEKENDE RESULTATEN EN DE NAKOMELINGEN KWAMEN IN HANDEN VAN DE GRONDBEZITTERS IN HET MEROOL-DISTRICT EN WERDEN ENORM GEKRUIST.

EEN TEEFJE (EEN CAESAR X GLEESON’ KELPIE) WERD GEDEKT DOOR CAESAR’S NESTBROER LADDIE OM SALLY VOORT TE BRENGEN; TOEN SALLY WERD GEDEKT DOOR MOSS, BRACHT HIJ THE BARB VOORT, EEN GEHEEL ZWARTE HOND ZOALS ZIJN VADER, DIE ZIJN NAAM KREEG VAN HET RENPAARD, DAT DE MELBOURNE CUP WON. KINGS BIDDY – GEBOREN OMSTREEKS 1900
GEDURENDE VELE JAREN STONDEN ZIJN NAKOMELINGEN BEKEND ALS ‘BARBS’ EN ZELFS VANDAAG DE DAG VOLHARDEN VEEL MENSEN ERIN ZWARTE LEDEN VAN DE FAMILIE OP DEZE MANIER TE BESCHRIJVEN. DE ORIGINELE BARB WAS EEN MIX VAN DEZELFDE SOORTEN DIE HET RAS HEBBEN OPGERICHT DAT NU BEKEND STAAT ALS KELPIES.
KING’S KELPIE’ BRACHT, TOEN HIJ WERD GEDEKT DOOR MOSS, EEN AANTAL UITSTEKENDE HONDEN VOORT.
UIT DEZE LIJN KWAM CLYDE DIE, TOEN HIJ WERD GEDEKT DOOR GAY, EEN TEEF GEFOKT DOOR MR. WILLIS EN VERWORVEN DOOR MR. JOHN QUINN VAN DE BEVERIDGES VAN ‘DOLLAR VALE’ STATION, JUNEE, NSW, EEN VAN DE BEROEMDSTE VAN ALLE KELPIES PRODUCEERDE – EEN BLAUWE HOND GENAAMD COIL.
DE HEER QUINN WON DE EERSTE SYDNEY TRIAL MET GAY IN 1896 EN IN 1898 WON HIJ HET EVENEMENT MET COIL, WAARBIJ HIJ DE ULTIEME 200 PUNTEN SCOORDE. DE PRESTATIE VAN COIL IS NOG OPMERKELIJKER ALS MEN VERNEEMT DAT HIJ DE TWEEDE RUN MAAKTE MET EEN GEBROKEN VOORBEEN.
DE PRESTATIES VAN DHR. QUINN, EERST MET GAY EN DAARNA MET COIL, HEBBEN DE POPULARITEIT VAN DE SOORT VOOR ZOWEL PROEF- ALS STATIONSWERK BEVESTIGD, EEN POPULARITEIT DIE SINDSDIEN IS GEBLEVEN.
EVEN LATER RICHTTEN DE HEREN KING EN MCLEOD HUN BEROEMDE STUD OP IN DE BLOEDLIJN VAN KING’S KELPIE, VERMENGD MET HONDEN GEKOCHT VAN MR. QUINN. NA DE EEUWWISSELING INTRODUCEERDEN DE HEREN KING EN MCLEOD NIEUW GEÏMPORTEERD BLOED IN DE GEVESTIGDE SOORT, IETS WAARVOOR ZE VAAK WORDEN BEKRITISEERD. MR. QUINN BLEEF STRIKT BINNEN DE SOORT FOKKEN TOT AAN ZIJN DOOD IN 1930.
SINDS DE EEUWWISSELING ZIJN DE MEESTE ‘KELPIE-ACHTIGE’ HONDEN BESCHREVEN ALS KELPIES, OF ZE NU DIRECT HERLEIDBAAR WAREN TOT DE STICHTING OF NIET. HET LIJDT GEEN TWIJFEL DAT DE KELPIE EEN AUSTRALISCHE VERSIE IS VAN DE KORTE EN/OF GLADHARIGE ‘WORKING COLLIE’, WAARBIJ DE BASIS VOORNAMELIJK ZWART-BRUINE OF ZWARTE HONDEN ZIJN DIE HEEL WEINIG WIT DRAGEN.
TEGELIJKERTIJD WERD DE BORDER COLLIE MEESTAL DE ZWART-WITTE RUWHARIGE WORKING COLLIE GENOEMD
SELECTIE VANAF HET BEGIN WAS BEDOELD OM EEN HERDERSHOND TE KRIJGEN DIE DE OMSTANDIGHEDEN AANKON.

DIT IS VERKREGEN MET DE VROEGE KRUISINGEN EN DE KENMERKEN ZIJN BEHOUDEN. DE MODERNE, TOPKWALITEIT WORKING KELPIE IS TERUG TE VOEREN  TOT IN DE JAREN 1870.
HIJ IS EEN KORTHARIGE HOND MET PRIKOREN DIE DOL IS OP SNELHEID. SPECIAAL GEFOKT VOOR LOKALE OMSTANDIGHEDEN KAN HIJ ONDER EXTREME OMSTANDIGHEDEN ENORME GEBIEDEN BEDIENEN, WAARBIJ HIJ HET VAAK URENLANG ZONDER WATER MOET DOEN.
AFGELEID VAN EEN LANGE LIJN VAN HONDEN EN IN STAAT OM DUIZENDEN SCHAPEN TEGELIJK TE HANTEREN, HEEFT DE KELPIE EEN STERK ONTWIKKELD VERMOGEN OM PROBLEMEN VOOR ZICHZELF OP TE LOSSEN, EN GEEFT ER EIGENLIJK OOK DE VOORKEUR AAN OM DIT TE DOEN.
NET ALS DE MODERNE BORDER COLLIE VERTOONT DE MEERDERHEID EEN BEHOORLIJKE MATE VAN EYE EN STIJL.
DE KELPIE GAAT ECHTER ZELDEN PLAT OP DE GROND, EN GEEFT ER DE VOORKEUR AAN ZIJN SCHAPEN IN EEN STAANDE OF GEHURKTE POSITIE TE BEHEREN.

BRON:WKC

Reacties zijn gesloten.